Medlemsbloggen

Henry Larsen er førstemann ut i stafetten "Ti kjappe" på Molde Seilforenings hjemmesider.

11. Nov 2011   |   geir

Hva gjorde at du begynte du å seile?

Jeg er vokst opp med båt og sjø. Min føste seilbåt kjøte jeg i 1979. Det var en 16 fot Askeladden, en ypperlig kombinasjonsbåt for fiske, holmetur og seiling. Min nabo ( Andor W. ) kjøpte noen år tidligere en Alo 28. Det var vel som mannskap ombord i den at min interesse for konkurranseseiling ble skapt. I 1982 kjøpte også jeg en havseiler,  Albin Cumulus 28, som fikk navnet Cumla. Denne har jeg fortsatt. Dersom mine barn skulle svart på samme spørsmålet ville de vel ha sagt at de er vokst opp ombord i en seilbåt. Vi var i mange år en seilende familie sammen med andre jevnaldrende familier i Molde. Interessen for seiling ble på denne måten brakt videre til neste generasjon.

Hva er finest med å seile?

For meg ble det en livsstil. Jeg måtte på sjøen så snart det bød seg en anledning, ettermiddager og helger. Jeg har i mange år hatt ansvarsfulle stillinger i Molde kommune. Ombord i båten på en ettermiddagsseilas rundt Hjertøya, kunne jeg sitte med roret i hånden og nynne "..til helvete med Molde kommune, tralla, lalla, la..". Det var en måte å ta seg inn på. Jeg må tilføye at jeg i alle år også har vært en storbruker av marka, både sommer og vinter. Fellesdrivkraften er vel trangen til å komme seg ut i naturen.

Hvor gikk den lengste seilturen du har vært med på?

Jeg skal være forsiktig med å skryte på meg turer over lange havstrekninger. På det området er det nok mange i Molde som har mer å fare med enn jeg. Det lengste jeg har vært nordover er Trondheimsfjorden. Det sier jeg fordi jeg har en uforløst drøm om å seile til Lofoten. Kanskje muligheten vil melde seg når jeg blir pensjonist. Den lengst opplevde seilturen jeg har gjort var da vi uten motorkraft brukte 18 timer på strekningen Nord Heggdal - Kringstad. Min stolthet som seiler forbød meg å ta imot alle forbikjørende tilbud om slep. Dersom du spurte min kone om den verste seilturen hun har vært med på, er jeg ikke i tvil om hva hun vil svare.

Hvilket farvann liker du best å seile i?

Jeg er vel egentlig en innaskjærsseiler. Moldefjorden og Romsdalskysten er det farvannet jeg har beveget meg mest i. Vakrere skjærgård enn Hustadvika i finvær skal du lete lenge etter.

Har du vært ute i hardt vær?

Jeg har nok opplevd både vind og bølger, også litt mer enn hva som er behagelig. Men aldri på en måte som har vært dramatisk eller farefull.

Har du opplevd en mann over bord-situasjon?

Er det noe jeg er glad for så er det at det har jeg aldri opplevd. Jeg har vel alltid satt hensynet til sikkerhet høyt. Vest og flytedresser har vært obligatorisk ombord. I dårlig vær og høy sjø går ingen på dekk uten livliner. Det viktige er å gjøre sikkerhet til en vane.

Hva slags båt seiler du med nå?

Som sagt har jeg fortsatt Cumla.

Er det turseiling eller regatta du brenner for?

Min tid som regattaseiler er nok over. Jeg blir 68 år neste gang jeg har gebursdag og har heller ikke lenger den samme helsa som da jeg var yngre. Likevel utelukker jeg ikke at jeg kan dukke opp på en eller annen regatta. Jeg var klar for jazzregattaen i år, men den ble jo avlyst - noe som forøvrig var en helt riktig beslutning av Molde Seilforening. Interessen for konkurranseiling er nok fortsatt stor. Jeg følger med på alle regattaene i Molde seilforening. Det er ikke en resultatliste som går meg forbi. Samtidig er jeg så heldig å ha en sønn i Oslo som er aktiv konkurranseseiler, både nasjonalt og internasjonalt. Det skjerper interessen. Det jeg har bestemt meg for er at jeg neste sommer skal ta flere turer til seilerhytta enn jeg har gjort de siste sommerene. Sammen med kona, barn og barnebarn

Hvordan er kostholdet om bord?

Det er vel alt som kan lages på en gassbrenner med 3 bluss. Jeg må vel innrømme at hovedretten ofte har blitt reker, fordi det er enkelt å tilbrede og fordi jeg er glad i hvitvin. Men jeg er også glad i rødvin, så biff og poteter kan like gjerne stå på menyen.

Hva er ditt beste tips for en vellykket seilas?

Det er nok min erfaring etter et langt liv på sjøen at når kona sier når vi kommer i havn:  "dette har vært en fin tur" -, da har det også vært en vellykket seilas.

Utfordrer:

Kjell Fostervold