Medlemsbloggen

Geir Berg Oshaug: - Vokste opp i miljøet

7. Dec 2011   |   arild.waagbo@gmail.com

Hva gjorde at du begynte å seile?

Jeg har to eldre brødre som begge seilte. Jeg vokste opp i miljøet og var med på Seilskolen på Seilerhytta midt på 70-tallet. Arvet A-jolle og Optimistjolle fra brødrene mine. Så ble det litt brettseiling på 80-tallet. Jeg har vært mye mannskap om bord hos andre rormenn. Først i Gazellen til Jan Erik Ukkelberg. Konkurrerte da mot blant andre Tor (bror) som hadde egen Gazelle. Stor stas når jeg som lillebror klarte å slå han. Etter denne perioden seilte jeg mannskap på diverse tur- og havseilere i foreninga. I mange år var jeg mannskap for Jan Arild Løvik, men så kjøpte eldstebror Stein Fenixen Tinic og da var vi tre brødre som seilte alle regattaer som var i nærområdet i noen år. På 90-tallet har jeg seilt om bord hos Helge Norli på Fenix og Bavaria 35 Match. Kjøpte egen båt for to år siden og trives med hånda på rorkulten igjen.

Hva er finest med å seile?

Det er herlig å være fremme så snart en har kastet tampene. Har du motorbåt så skal du en plass, mens med seilbåt så er det selve turen som er greia. Deiligste lyden om bord er nå jeg er utom bølgedemperen og hører lyden av motoren som stilner. Og så er det gøy å få båten til å gå litt fortere og å se om du haler innpå båten foran. Mindre gøy hvis det ikke skjer.

Hvor gikk den lengste seilturen du har vært med på?
Har vært noen turer opp og ned Vestlandet. Jeg hentet båten min i Tønsberg og tok den rundt sammen med Helge og Armand Misund. Selv om det var en ren hentetur uten seiling synes jeg kysten vår er en stor opplevelse, både dag og natt. Lengste rene seiltur er vel muligens regattaen Grip rundt på tidlig 90-tall. For øvrig eneste gangen jeg har blitt sjøsyk. De lange slake dønningene det ute satte meg helt ut. Muligens var de gamle Romsdalsfjorden rundt regattaene lengre. Vi kom ofte i mål midt på natta, husker jeg.

Hvilket farvann liker du best å seile i?
Må svare som Lasse at jeg har liten erfaring med andre farvann enn de som finnes her i nærområdet. Bare jeg får bruke seila er det stort sett det samme hvor jeg er. Har er drøm om å seile i varmere strøk en gang. Jeg misunner de som kapper fortøyningene og blir på havet et par års tid. Lov å drømme, er det ikke?

Har du vært ute i hardt vær?
Nei det har jeg ikke. Ikke noe overhendig i alle fall. Det hardeste været var vel under høststormen i 2007. Det blåste vel 15-20 m/s, tenker jeg. Jeg var mannskap på Gisela, Fenixen til Helge. Vi startet med to rev og uten forseil. Det gikk ikke spesielt fort og vi måtte etter hvert opp med noe duk foran masta. Vi vant den regattaen. Mest fordi alle andre brøt og enkelte fikk havari på seil og skute. Vi kom oss uskadd gjennom det hele. Regattaen bar mer preg av sjømannskap og berging enn seiling. Helge har for øvrig tapetsert gangen sin hjemme med et bilde av oss i det vi jibber ved Seilet i den regattaen.

Har du opplevd en mann over bord-situasjon?
Nei, heldigvis ikke. Jeg har heller ikke trent på det annet enn mentalt. Sikkert lurt å få gjort det sammen med mannskapet til våren.

Hva slags båt seiler du med nå?
Jeg har en Bavaria 30 Cruiser. Det er campingvogna vår. Ferieutrustet til enhver tid med telt, soveposer, fiskestenger og grill. Alltid beredt og klar for en overnattingstur.

Er det turseiling eller regatta du brenner for?
Jeg synes det er artig med kappseiling, men har ingen ambisjoner utover det å finne min egen fight langt bak i feltet. Det er kjekt å være med i miljøet. Samtidig er det fint å seile tur også, finne seg ei uthavn på slutten av dagen og bare kose seg og oppleve nye steder og personer. Seilerne rundt forbi er hyggelige folk!

Hvordan er kostholdet om bord?
Det komme an på hvem som er mannskap. Trine disker opp med lekreste retter på to bluss. Er jeg alene utpå blir litt mer hybelvarianter er jeg redd. Mårpølse i den ene hånda og rattet i den andre fungerer godt for meg. Men jeg har også kokt meg middag alene under seil. Får jo litt hjelp av Ray som rorvakt.

Hva er ditt beste tips for en vellykket seilas?

Gode klær til hele mannskapet er det viktigste utstyret om bord hos meg. Ellers er det viktig å reve i tide, og å ha noe godt på lur som en kan kose seg med - underveis og når en har kommet frem til neste havn. Ungene holder ut et par timer til hvis de får ansvaret for en oppgave om bord. Og som ellers når folk er i lag er det viktig å holde humøret oppe.

Utfordrer: Morten Skagen

«November 2017»