Medlemsbloggen

Det var natt, tåke, kuling og stor skipstrafikk da Robert Farstad mistet strømmen om bord

13. Feb 2012   |   arild.waagbo@gmail.com

Hva gjorde at du begynte du å seile?

Jeg ble preget av «den gode vinden» som seilforeningen var i på 60- og 70-tallet. Det var en skokk av gode seilere den gangen som var, og fortsatt er, viden kjent langt utenfor egne landegrenser. Ingen nevnt, ingen glemt. Dette fanget min oppmerksomhet og det resulterte i en Gazelle nr. 204 som ble anskaffet i -74.

Hva er finest med å seile?

Det er å være underveis i stillhet, samt å vite at jeg kommer fram dit jeg vil, bare ikke når…

Hvor gikk den lengste seilturen du har vært med på?

Den gikk til Dublin. Robert Holmé og jeg brukte sju uker på turen som først gikk via Shetland og Orknøyene til Inverness og siden igjennom kanalen. Videre til Belfast og så Dublin. Returen gikk rundt vestsiden av Skottland og opp til Hebridene før vi igjen stakk innom «nordøyene» og så hjem. Kjempetur med mye god mat.

Hvilket farvann liker du best å seile i?

I hjemlige farvann. De skotske farvann sammen med områdene rundt Skagerrak appellerer også sterkt. Ungdomsdrømmen om å kaste tampene for en lengre tur til varmere strøk merker jeg avtar. Da setter jeg meg heller på et fly. Det er da så utrolig mye å se og oppleve rett utenfor egen dørkarm.

Har du vært ute i hardt vær?

Ja, Kjell har beskrevet det lengre nede på siden her. Det var hjem fra Shetland i 98. Men hardt vær er så mangt. Det opplevdes like ille å komme seilende opp Frøysjøen på vei hjem fra Bergen. Det var en fredag i slutten av august i -03 rundt midnatt. Kona hadde tatt bussen hjem fra Bergen, for hun måtte være på jobb mandag påfølgende. Det blåste en god kuling fra sydvest og tåken gav meg maks et par hundre meters sikt. Jeg hadde full seilføring på min MAXI 95 rett utenfor Berlepollen da all strøm om bord plutselig falt ut. Borte var både lanterner, radar og kartplotter, da jeg suste mot Hornelen lykt i sju knop og med store båter rundt meg. Den opplevelsen gav meg mange lærepenger.

Har du opplevd en mann over bord-situasjon?

Nei aldri. Heldigvis. Det nærmeste jeg kommer var en situasjon der Kjell Fostervoll, på en av våre mange seilferier sammen, ble fanget av storseilskjøte under en jibb og kastet over bordet i cockpit. Jeg, som seilte parallelt med ham, oppfattet dette som rasende morsomt og kalte hele seansen for «mann over bord», hvilket det jo også var.

Hva slags båt seiler du med nå?

En Hallberg Rassy 36. Kjøpt av Kjell og Ann Heidi i 05. En sedat, god og trygg båt med et fartspotensiale som ikke jeg greier å seile opp til. Men det sier vel mer om meg enn om båten.

Er det turseiling eller regatta du brenner for?

Om det er enten eller, så velger jeg turseiling. Men jeg nyter gjerne av andres ferdigheter om de kan skaffe meg en fin plassering i en regatta.

Hvordan er kostholdet om bord?

Det går i høykarbo. Er vi om bord så er tid for ekstra kos, hvem gidder å telle kalorier da?

Hva er ditt beste tips for en vellykket seilas?

Prøve å ligge i forkant av alle eventualiteter så langt en makter, uten at det tar vekk gleden av å være på sjøen. Bruke god tid på alt.

Utfordrer: Espen Wicken

«November 2017»