Medlemsbloggen


Elin Mjelde Gjerde neste ut i vår "10 faste" serie

23. May 2014   |   Armand

Hva gjorde at du begynte å seile?

Jeg har vokst opp i en familie der seiling står sentralt. Mens jeg var barn seilte pappa mye regatta og somrene ble tilbragt i familiens seilbåt Zikk Zakk. I tillegg har jeg vokst opp et steinkast fra Bergens Seilforening, så det var vel nesten selvsagt.
Jeg begynte med optimistjolle og seilte senere europajolle.

 

Hva er det fineste med å seile?

Det fineste med å seile må være at man aldri blir utlært. Seiling er jo så fryktelig komplekst og det å innimellom kjenne på at man behersker mange elementer godt gir en ekstrem mestringsfølelse for meg, samtidig som det alltid er noe å forbedre. Selv er jeg veldig glad i regatta, men også en rolig dag på fjorden og rundt øyene utenfor Hjellestad i mamma og pappas seilbåt med både fisking, bading, god mat og turseiling kan være en fantastisk dag på vannet. Øyeblikket idet motoren skrues av og det klukker i vannet langs skutesiden når seilene fylles er helt magisk.

 

Hvor gikk den lengste seilturen du har vært med på?

Min lengste seiltur var i 2011 da mine foreldre kjøpte båt i Frankrike, og meg og pappa dro ned for å hente den i Les Sables D’Olonne. I forkant tenkte jeg på turen som en ren transportseilas, men etter hvert skjønte jeg at dette ble en av de fineste feriene jeg har hatt. Det er vanskelig å fatte seg i korthet, men det ble mye logistikk, mye god fransk mat, mange morsomme forsøk på å gjøre seg forstått på fransk (Husk! «mer» = sjø, «merde» = fransk banneord), mye å sette seg inn i av elektronikk og sikkerhetsrutiner, noe hardt vær, mye spennende seiling, nattseiling, komplisert navigering, mange delfiner og store frakteskip. Det gikk tidlig opp for meg at jeg lett blir sjøsyk. Dette kom brått på, som jo alltid har seilt, men aldri en skikkelig havseilas. Så lenge jeg satt på dekk og stirret på horisonten så følte jeg meg fin, men idet jeg satte en fot innenfor luken så ble jeg uendelig dårlig. Sånn sett ble det noen lange etapper for min del, og en god del kjøkkentjenester for pappas del. Vi var innom Port Haliguen og Brest i Frankrike, før vi krysset Den Engelske Kanal til Newlyn, og derfra videre til Dublin. Der måtte jeg mønstre av og fly hjem til skolestart mens mamma kom for å seile siste etappe gjennom Kaledonien-kanalen og over Nordsjøen sammen med pappa.

Min første langtur var Bergen – Molde - Bergen da jeg var nesten ett år. Jeg husker ingenting av det, men jeg er blitt fortalt at jeg satt på gulvet i cockpiten og lekte hele veien til Molde og hjem igjen.

 

Hvilket farvann liker du best å seile i?

Det er innaskjærs. I regatta på korte baner, med mye kjapp båthåndtering og spennende situasjoner trives jeg best. Jeg synes det er kjekt med både mye og lite vind, men kanskje mest spennende med en dag med lite vind når vi vinner på å være tålmodig og fokusert.

 

Har du vært ute i hardt vær?

Jeg har seilt noen ganger i hardt vær, men den første gangen i skikkelig hardt vær ble som en ild-dåp og en sterk opplevelse for meg. Dette var min aller første NorgesCup i optimistjolle, og i Arendal. Jeg tror jeg var 12 år, og var ikke spesielt glad i mye vind. Med oss hadde vi også følgebåt, en oppblåsbar Zodiac av aller minste sort og 4hk som pappa skulle være med i.
I Arendal er de tydeligvis godt vant med både bølger og mye vind, og regattaen var utaskjærs ved Torungen Fyr i bølger jeg ikke har sett maken til hverken før eller siden og 15m/s vind. Jeg tror ikke jeg seilte en eneste regatta på lørdagen, men jeg var der ute hele dagen, og innimellom kunne jeg vinke til pappa fra en bølgetopp til en annen. Og så måtte jeg øse. Og øse og øse. Da vi kom på land og traff alle som hadde brutt eller hadde ødelagt utstyr så ble jeg stolt over at jeg hadde fullført dagen. Så fikk det heller være med den regattaen sa pappa. Mye vind ble ikke det samme igjen. Vi brakk også roret på expressen i skikkelig stiv kuling en gang, men det var mer overraskende enn dramatisk og noen kom raskt til unnsetning og slepte oss til land.

 

Har du opplevd en mann over bord-situasjon?

I NM i Express i Bergen i fjor så røyk ri-stroppen, og vi var to stykker som suste i sjøen og tok svømmeknappen på en krysslegg. Heldigvis hadde vi trent på MOB-situasjon og ble plukket opp i en vending. De som satt igjen ombord kastet spinnakerskjøtet i sjøen, og tok en runde rundt oss. I tillegg har jeg jo seilt jolle og kullseilt en god del ganger. Oftest holdt jeg fast i skjøtet, slik at om jeg ble slengt langt avgårde så kunne jeg dra meg bort til båten igjen.

 

Hva slags båt seiler du med nå?

I Molde seiler jeg en Albin Accent (Blue Moon). Den er ikke akkurat bygget for fart, men noen ganger seiler vi fortest likevel. Fartsfølelse for meg er ikke å komme først over målstreken i en onsdagsregatta, men jobbe intenst og fokusert for å toppe en resultatliste. Og jeg kan ikke se for meg en morsommere måte å gjøre det på enn i en søt blå båt som Blue Moon. Jeg visste ikke om jeg skulle le eller gråte da jeg etter sesongen i fjor fant et stort nett med tunge plastleker i ankerbrønnen i baugen. Så kjære Oter’n – nå leker vi ikke onsdagsregatta lengre J
I Bergen er jeg heldig å få seile Albin Express (KrutLisa) med en gjeng som er helt i øverste liga hva angår regattaseiling, og jeg er veldig takknemlig og ydmyk for alt jeg har lært om kjølbåtseiling og regattaseiling om bord med disse. Express er for tiden den største entypeklassen både i Norge og Skandinavia, og med bakgrunn fra store felt i entype-jolle synes jeg dette er det desidert beste alternativet for meg.

 

Er det turseiling eller regatta du brenner for?

Uten tvil regattaseiling.

 

Hvordan er kostholdet om bord?

Mat smaker ikke godt under regatta. Jeg prøver å spise mye dagen før, og skikkelig frokost samme dag. Med på sjøen liker jeg best frukt i biter, rosiner, nøtter uten salt og mye vann. Brødskiver spiser jeg ikke med mindre det er helt nødvendig, de vokser i munnen på regatta. Noen ganger tar Devold med kaffe og sjokolade til bølgedemperen etter onsdagsregatta – og det er alltid helt perfekt.
Er jeg med på seiltur er maten ofte en liga over regattamaten, og jeg skal innrømme at det sjelden er meg som kokkelerer. Jeg er ikke kresen, og all mat smaker magisk godt på seiltur. Litt som på fjellet.

 

Hva er ditt beste tips for en vellykket seilas?

Vær godt forberedt og ha klare mål. Dagen før leser jeg værmeldinger og tidevannstabeller og sjekker lokale forhold, visualiserer morgendagen, leser seilingsbestemmelser, hiver unødvendig vekt ut av båten (!) og går over alt utstyret. Regattadagen spiser jeg skikkelig frokost (ja, det smaker pyton før regatta, men det er helt avgjørende). Prøver å være tidlig på vannet, tester forholdene og forbereder med mannskap og båt uten stress. Vær bevisst dine arbeidsoppgaver ombord og utfør dem som om det er Verdensmesterskap. Om jeg har gjort alt dette så er regattaen enklere å evaluere etterpå og jeg er stuptrøtt ved sengetid.
Sist men ikke minst mener jeg at det er viktig å vise gjensidig respekt for hverandre og bidra til god stemning ombord, for dette er gull verdt på dager eller stunder hvor f.eks. resultatene uteblir, været er pyton eller utstyr går i stykker.

 

Utfordrer: Kikken – Fordi han seiler fort, ler fra hjertet og er pappa’en til Frank (min tidligere trener).

Email facebook twitter LinkedIn

Logg inn

Kalender

«April 2019»

ManTirOnsTorFreLørSøn
123
  • onsdagskafe
4567
8910
  • onsdagskafe
11121314
15161718192021
22232425262728
2930

onsdagskafe 3 April

onsdagskafe 10 April

Facebook

Laster inn siste nytt

@moldeseilforening