Medlemsbloggen


Kjell Inge Kirkeland kjøpte sin første jolle som 8 åring

1. Jul 2014   |   Mats Kirkeland

Hva gjorde at du begynte å seile?

Det var noe som het "Ungdomsseilas"  i 1950- 60årene i Molde. Det var den tidligere seileren, Rolf Parelius, som var primus motor for den. Vi "vokste opp nede i fjæra" på Bjørset, og dette var noe jeg fikk med meg, og som jeg hadde lyst til å prøve ut. Jeg kjøpte min første jolle som 8-9 åring,  ei "A-jolle", og startet opp med seiling sammen med barndomskamerat, Stein B. Oshaug.

Hva er det fineste med å seile?

Noe av det jeg liker best med å seile er friheten, stillheten og utfordringene dette gir meg.  Jeg får ny energi av å være ute på sjøen. Elsker det å være ombord i en seilbåt. Helst med seil , men også uten at seilene er oppe. Synes det er spesielt artig å se at mine barn og barnebarn også liker båtlivet. Det håper jeg betyr at de har gode minner etter alle årene vi har tilbragt sommerferiene i båten.

Hvor gikk den lengste seilturen du har vært med på?

Shetland med min båt Comfortina 32 sammen med en kameratgjeng. Dette var på slutten av 1980-tallet. Leide også seilbåt i det gamle Jugoslavia, like før krigen brøt ut, sammen med en kameratgjeng. Kjempeartig! I 2002 var vi fem familier fra Molde som leide oss seilbåter i Hellas. Vi har også leid seilbåt på Sørlandet og Østlandet, og prøvd oss i litt andre farvann enn de vi vanligvis ferdes i.

 

Hvilket farvann liker du best å seile i?

Trives veldig godt der det er finvær når jeg er ute i seilbåt. Har totalt sett seilt mest i ytre, men har også vært en del i indre strøk. Men også langs Norskekysten, både nordover og sørover . Randi, min kone, og jeg har feriert i seilbåt siden vi kjøpte vår første tur- og havseiler i 1978. Da var guttene våre, Kjell Rune fire år, og Frank to år. Vår datter, Silje, var kun seks måneder gammel da hun var med på sin første seilbåtferie. Som småbarnsfamilie var vi ofte på sjøen og ferierte mye sammen med familiene til min bror, Terje, min svoger, Svein Walle, og Kjell Bjordal.

Har du vært ute i hardt vær?

Ja, det har jeg flere ganger, men husker spesielt i 2004 da jeg hentet min, Sun Fast 37,  i Stavanger. En kamerat av meg, Arve Aandal, var med, og grunnet full storm på Stadt måtte vi legge igjen båten på veien nordover. Da vi  hadde hatt vind opp mot 50 knop på hele strekket mellom Florø og Måløy valgte vi å legge igjen båten i Måløy. Noen dager etter hentet  Frank den der, og seilte den hjem til Molde.

Har du opplevd en mann over bord situasjon?

Nei, det har jeg heldigvis aldri opplevd!

Hva slags båt seiler du nå?

Nå seiler jeg en Sun Fast 37, som jeg har hatt i 10 år. Den liker jeg veldig godt. Fungerer godt som regattabåt og som turbåt. Nå er det bare timer igjen før Randi og jeg skal starte sommerens båtferie.

Er det turseiling eller regattaseilling du brenner for?

Ja takk, begge deler! Når jeg deltar på regatta er jeg "20 år" igjen, og jeg koser meg! Under regatta er det alltid like kjekt å konkurrere mot min bror, Terje, som seiler Rasken. Vinnerinnstinktet sitter da høyt hos oss begge! På onsdagsregatta er jeg nå mannskap ombord hos mitt onkelbarn i "Oter`n", hvor vi stort sett er familie ombord. Mens under Inter City seiler jeg egen båt med fast mannskap. Når det gjelder turseiling koser Randi og jeg oss mye ute på sjøen. Både med barn og barnebarn, men også sammen med mange av de vennene vi har fått innenfor seilmiljøet. Synes det er veldig kjekt at jeg har ei kone som liker å seile, og at mine barn og barnebarn gjerne vil være med. Og det at jeg har en bror og flere onkelbarn som deltar aktivt!

Min første regatta utenbys var i 1967 NM og Nordenfjeldske i Ålesund. Deltok da som mannskap i Stein B. Oshaugs "Grimstadjolle". Hadde akkurat kjøpt meg ei ny klokke, og mistet den under en jibb. I 2005/06 gjennomførte vi flere spesielle onsdagsregattaer. Da var vi nemlig fire generasjoner som seilte ombord i "Kikken". Kjempekjekt! Ingvar (far), jeg, Kjell Rune (sønn) og  Martin (barnebarn). Dette var en stor opplevelse, og et godt minne å ta med seg videre.

 

Hvordan er kostholdet ombord?

Alt til sin tid. Når det er regatta spørs det om den er lang eller kort. Er den lang servers gjerne pølse m/brød underveis, og en bedre middag når vi er i havn. Er vi på tur er Randi en fantastisk kokk, og disker opp med mye god mat.

Hva er ditt beste tips for en vellykket seilas?

Her er det flere momenter som bør være med. Båt og utstyr må være i orden. Godt og trivelig mannskap. Klær etter forholdene må være på plass. Er det en lengere distanse er det godt å ha mat og drikke for å holde både motivasjon og konsentrasjon på topp. Gjerne vind, hvor mye er avhengig om det er regatta eller kos. Og ikke minst godt humør! Er disse momentene på plass, ligger det an til en vellykket seilas.

Utfordrer:  Leif Horsgaard 


Email facebook twitter LinkedIn

Logg inn

Kalender

«April 2019»

ManTirOnsTorFreLørSøn
123
  • onsdagskafe
4567
8910
  • onsdagskafe
11121314
15161718192021
22232425262728
2930

onsdagskafe 3 April

onsdagskafe 10 April

Facebook

Laster inn siste nytt

@moldeseilforening