Medlemsbloggen


Side 1 av 5  > >>


1. Jul 2014   |   Mats Kirkeland
Kjell Inge Kirkeland kjøpte sin første jolle som 8 åring
Kjell Inge Kirkeland kjøpte sin første jolle som 8 åring

Hva gjorde at du begynte å seile?

Det var noe som het "Ungdomsseilas"  i 1950- 60årene i Molde. Det var den tidligere seileren, Rolf Parelius, som var primus motor for den. Vi "vokste opp nede i fjæra" på Bjørset, og dette var noe jeg fikk med meg, og som jeg hadde lyst til å prøve ut. Jeg kjøpte min første jolle som 8-9 åring,  ei "A-jolle", og startet opp med seiling sammen med barndomskamerat, Stein B. Oshaug.

Hva er det fineste med å seile?

Noe av det jeg liker best med å seile er friheten, stillheten og utfordringene dette gir meg.  Jeg får ny energi av å være ute på sjøen. Elsker det å være ombord i en seilbåt. Helst med seil , men også uten at seilene er oppe. Synes det er spesielt artig å se at mine barn og barnebarn også liker båtlivet. Det håper jeg betyr at de har gode minner etter alle årene vi har tilbragt sommerferiene i båten.

Hvor gikk den lengste seilturen du har vært med på?

Shetland med min båt Comfortina 32 sammen med en kameratgjeng. Dette var på slutten av 1980-tallet. Leide også seilbåt i det gamle Jugoslavia, like før krigen brøt ut, sammen med en kameratgjeng. Kjempeartig! I 2002 var vi fem familier fra Molde som leide oss seilbåter i Hellas. Vi har også leid seilbåt på Sørlandet og Østlandet, og prøvd oss i litt andre farvann enn de vi vanligvis ferdes i.

 

Hvilket farvann liker du best å seile i?

Trives veldig godt der det er finvær når jeg er ute i seilbåt. Har totalt sett seilt mest i ytre, men har også vært en del i indre strøk. Men også langs Norskekysten, både nordover og sørover . Randi, min kone, og jeg har feriert i seilbåt siden vi kjøpte vår første tur- og havseiler i 1978. Da var guttene våre, Kjell Rune fire år, og Frank to år. Vår datter, Silje, var kun seks måneder gammel da hun var med på sin første seilbåtferie. Som småbarnsfamilie var vi ofte på sjøen og ferierte mye sammen med familiene til min bror, Terje, min svoger, Svein Walle, og Kjell Bjordal.

Har du vært ute i hardt vær?

Ja, det har jeg flere ganger, men husker spesielt i 2004 da jeg hentet min, Sun Fast 37,  i Stavanger. En kamerat av meg, Arve Aandal, var med, og grunnet full storm på Stadt måtte vi legge igjen båten på veien nordover. Da vi  hadde hatt vind opp mot 50 knop på hele strekket mellom Florø og Måløy valgte vi å legge igjen båten i Måløy. Noen dager etter hentet  Frank den der, og seilte den hjem til Molde.

Har du opplevd en mann over bord situasjon?

Nei, det har jeg heldigvis aldri opplevd!

Hva slags båt seiler du nå?

Nå seiler jeg en Sun Fast 37, som jeg har hatt i 10 år. Den liker jeg veldig godt. Fungerer godt som regattabåt og som turbåt. Nå er det bare timer igjen før Randi og jeg skal starte sommerens båtferie.

Er det turseiling eller regattaseilling du brenner for?

Ja takk, begge deler! Når jeg deltar på regatta er jeg "20 år" igjen, og jeg koser meg! Under regatta er det alltid like kjekt å konkurrere mot min bror, Terje, som seiler Rasken. Vinnerinnstinktet sitter da høyt hos oss begge! På onsdagsregatta er jeg nå mannskap ombord hos mitt onkelbarn i "Oter`n", hvor vi stort sett er familie ombord. Mens under Inter City seiler jeg egen båt med fast mannskap. Når det gjelder turseiling koser Randi og jeg oss mye ute på sjøen. Både med barn og barnebarn, men også sammen med mange av de vennene vi har fått innenfor seilmiljøet. Synes det er veldig kjekt at jeg har ei kone som liker å seile, og at mine barn og barnebarn gjerne vil være med. Og det at jeg har en bror og flere onkelbarn som deltar aktivt!

Min første regatta utenbys var i 1967 NM og Nordenfjeldske i Ålesund. Deltok da som mannskap i Stein B. Oshaugs "Grimstadjolle". Hadde akkurat kjøpt meg ei ny klokke, og mistet den under en jibb. I 2005/06 gjennomførte vi flere spesielle onsdagsregattaer. Da var vi nemlig fire generasjoner som seilte ombord i "Kikken". Kjempekjekt! Ingvar (far), jeg, Kjell Rune (sønn) og  Martin (barnebarn). Dette var en stor opplevelse, og et godt minne å ta med seg videre.

 

Hvordan er kostholdet ombord?

Alt til sin tid. Når det er regatta spørs det om den er lang eller kort. Er den lang servers gjerne pølse m/brød underveis, og en bedre middag når vi er i havn. Er vi på tur er Randi en fantastisk kokk, og disker opp med mye god mat.

Hva er ditt beste tips for en vellykket seilas?

Her er det flere momenter som bør være med. Båt og utstyr må være i orden. Godt og trivelig mannskap. Klær etter forholdene må være på plass. Er det en lengere distanse er det godt å ha mat og drikke for å holde både motivasjon og konsentrasjon på topp. Gjerne vind, hvor mye er avhengig om det er regatta eller kos. Og ikke minst godt humør! Er disse momentene på plass, ligger det an til en vellykket seilas.

Utfordrer:  Leif Horsgaard 


23. May 2014   |   Armand
Elin Mjelde Gjerde neste ut i vår "10 faste" serie
Elin Mjelde Gjerde neste ut i vår "10 faste" serie

Hva gjorde at du begynte å seile?

Jeg har vokst opp i en familie der seiling står sentralt. Mens jeg var barn seilte pappa mye regatta og somrene ble tilbragt i familiens seilbåt Zikk Zakk. I tillegg har jeg vokst opp et steinkast fra Bergens Seilforening, så det var vel nesten selvsagt.
Jeg begynte med optimistjolle og seilte senere europajolle.

 

Hva er det fineste med å seile?

Det fineste med å seile må være at man aldri blir utlært. Seiling er jo så fryktelig komplekst og det å innimellom kjenne på at man behersker mange elementer godt gir en ekstrem mestringsfølelse for meg, samtidig som det alltid er noe å forbedre. Selv er jeg veldig glad i regatta, men også en rolig dag på fjorden og rundt øyene utenfor Hjellestad i mamma og pappas seilbåt med både fisking, bading, god mat og turseiling kan være en fantastisk dag på vannet. Øyeblikket idet motoren skrues av og det klukker i vannet langs skutesiden når seilene fylles er helt magisk.

 

Hvor gikk den lengste seilturen du har vært med på?

Min lengste seiltur var i 2011 da mine foreldre kjøpte båt i Frankrike, og meg og pappa dro ned for å hente den i Les Sables D’Olonne. I forkant tenkte jeg på turen som en ren transportseilas, men etter hvert skjønte jeg at dette ble en av de fineste feriene jeg har hatt. Det er vanskelig å fatte seg i korthet, men det ble mye logistikk, mye god fransk mat, mange morsomme forsøk på å gjøre seg forstått på fransk (Husk! «mer» = sjø, «merde» = fransk banneord), mye å sette seg inn i av elektronikk og sikkerhetsrutiner, noe hardt vær, mye spennende seiling, nattseiling, komplisert navigering, mange delfiner og store frakteskip. Det gikk tidlig opp for meg at jeg lett blir sjøsyk. Dette kom brått på, som jo alltid har seilt, men aldri en skikkelig havseilas. Så lenge jeg satt på dekk og stirret på horisonten så følte jeg meg fin, men idet jeg satte en fot innenfor luken så ble jeg uendelig dårlig. Sånn sett ble det noen lange etapper for min del, og en god del kjøkkentjenester for pappas del. Vi var innom Port Haliguen og Brest i Frankrike, før vi krysset Den Engelske Kanal til Newlyn, og derfra videre til Dublin. Der måtte jeg mønstre av og fly hjem til skolestart mens mamma kom for å seile siste etappe gjennom Kaledonien-kanalen og over Nordsjøen sammen med pappa.

Min første langtur var Bergen – Molde - Bergen da jeg var nesten ett år. Jeg husker ingenting av det, men jeg er blitt fortalt at jeg satt på gulvet i cockpiten og lekte hele veien til Molde og hjem igjen.

 

Hvilket farvann liker du best å seile i?

Det er innaskjærs. I regatta på korte baner, med mye kjapp båthåndtering og spennende situasjoner trives jeg best. Jeg synes det er kjekt med både mye og lite vind, men kanskje mest spennende med en dag med lite vind når vi vinner på å være tålmodig og fokusert.

 

Har du vært ute i hardt vær?

Jeg har seilt noen ganger i hardt vær, men den første gangen i skikkelig hardt vær ble som en ild-dåp og en sterk opplevelse for meg. Dette var min aller første NorgesCup i optimistjolle, og i Arendal. Jeg tror jeg var 12 år, og var ikke spesielt glad i mye vind. Med oss hadde vi også følgebåt, en oppblåsbar Zodiac av aller minste sort og 4hk som pappa skulle være med i.
I Arendal er de tydeligvis godt vant med både bølger og mye vind, og regattaen var utaskjærs ved Torungen Fyr i bølger jeg ikke har sett maken til hverken før eller siden og 15m/s vind. Jeg tror ikke jeg seilte en eneste regatta på lørdagen, men jeg var der ute hele dagen, og innimellom kunne jeg vinke til pappa fra en bølgetopp til en annen. Og så måtte jeg øse. Og øse og øse. Da vi kom på land og traff alle som hadde brutt eller hadde ødelagt utstyr så ble jeg stolt over at jeg hadde fullført dagen. Så fikk det heller være med den regattaen sa pappa. Mye vind ble ikke det samme igjen. Vi brakk også roret på expressen i skikkelig stiv kuling en gang, men det var mer overraskende enn dramatisk og noen kom raskt til unnsetning og slepte oss til land.

 

Har du opplevd en mann over bord-situasjon?

I NM i Express i Bergen i fjor så røyk ri-stroppen, og vi var to stykker som suste i sjøen og tok svømmeknappen på en krysslegg. Heldigvis hadde vi trent på MOB-situasjon og ble plukket opp i en vending. De som satt igjen ombord kastet spinnakerskjøtet i sjøen, og tok en runde rundt oss. I tillegg har jeg jo seilt jolle og kullseilt en god del ganger. Oftest holdt jeg fast i skjøtet, slik at om jeg ble slengt langt avgårde så kunne jeg dra meg bort til båten igjen.

 

Hva slags båt seiler du med nå?

I Molde seiler jeg en Albin Accent (Blue Moon). Den er ikke akkurat bygget for fart, men noen ganger seiler vi fortest likevel. Fartsfølelse for meg er ikke å komme først over målstreken i en onsdagsregatta, men jobbe intenst og fokusert for å toppe en resultatliste. Og jeg kan ikke se for meg en morsommere måte å gjøre det på enn i en søt blå båt som Blue Moon. Jeg visste ikke om jeg skulle le eller gråte da jeg etter sesongen i fjor fant et stort nett med tunge plastleker i ankerbrønnen i baugen. Så kjære Oter’n – nå leker vi ikke onsdagsregatta lengre J
I Bergen er jeg heldig å få seile Albin Express (KrutLisa) med en gjeng som er helt i øverste liga hva angår regattaseiling, og jeg er veldig takknemlig og ydmyk for alt jeg har lært om kjølbåtseiling og regattaseiling om bord med disse. Express er for tiden den største entypeklassen både i Norge og Skandinavia, og med bakgrunn fra store felt i entype-jolle synes jeg dette er det desidert beste alternativet for meg.

 

Er det turseiling eller regatta du brenner for?

Uten tvil regattaseiling.

 

Hvordan er kostholdet om bord?

Mat smaker ikke godt under regatta. Jeg prøver å spise mye dagen før, og skikkelig frokost samme dag. Med på sjøen liker jeg best frukt i biter, rosiner, nøtter uten salt og mye vann. Brødskiver spiser jeg ikke med mindre det er helt nødvendig, de vokser i munnen på regatta. Noen ganger tar Devold med kaffe og sjokolade til bølgedemperen etter onsdagsregatta – og det er alltid helt perfekt.
Er jeg med på seiltur er maten ofte en liga over regattamaten, og jeg skal innrømme at det sjelden er meg som kokkelerer. Jeg er ikke kresen, og all mat smaker magisk godt på seiltur. Litt som på fjellet.

 

Hva er ditt beste tips for en vellykket seilas?

Vær godt forberedt og ha klare mål. Dagen før leser jeg værmeldinger og tidevannstabeller og sjekker lokale forhold, visualiserer morgendagen, leser seilingsbestemmelser, hiver unødvendig vekt ut av båten (!) og går over alt utstyret. Regattadagen spiser jeg skikkelig frokost (ja, det smaker pyton før regatta, men det er helt avgjørende). Prøver å være tidlig på vannet, tester forholdene og forbereder med mannskap og båt uten stress. Vær bevisst dine arbeidsoppgaver ombord og utfør dem som om det er Verdensmesterskap. Om jeg har gjort alt dette så er regattaen enklere å evaluere etterpå og jeg er stuptrøtt ved sengetid.
Sist men ikke minst mener jeg at det er viktig å vise gjensidig respekt for hverandre og bidra til god stemning ombord, for dette er gull verdt på dager eller stunder hvor f.eks. resultatene uteblir, været er pyton eller utstyr går i stykker.

 

Utfordrer: Kikken – Fordi han seiler fort, ler fra hjertet og er pappa’en til Frank (min tidligere trener).

14. Apr 2014   |   Armand
Kari Bachmann seiler med et fole kjekt dameteam!
Kari Bachmann seiler med et fole kjekt dameteam!

Vi gjennopptar våre faste spørsmål til medlemmene, først ut denne gangen er Kari Bachmann

 

Hva gjorde at du begynte å seile?

Jeg begynte med seilbrett som jente. Venninnen min Berit og jeg holdt mye til i Lillevikfjæra med seilbrettene/fergene våre. Følgebåt, redningsvest og sikkerhetsansvarlig på land var ikke tema på den tiden. En gang jeg slet i fralandsvind på Kringstad, ble jeg reddet inn av Espen Lia – han på seilbrett med meg på slep. Etter hvert ble det en del brettseiling på Gossen og Farstad. Ellers er jeg vokst opp med båtlivet, og når savnet etter skikkelig sjøliv ble for stort i Trondheim, kjøpte Geir og jeg oss inn i en X-99. Der startet interessen for seilbåt og regatta.  

Hva er det fineste med å seile?

På tur er det kjekt å utnytte vinden som fremdrift og nyte stillheten og roen og alt det vakre på sjøen. Dessuten slipper jeg mas om fisking, det hører heldigvis ikke hjemme på en seilbåt. Når det gjelder regatta, er det alltid en spennende utfordring å prøve å få båten til å seile så fort som mulig, enten det er lite eller mye vind. Det er også fascinerende at seilingen krever ekstremt godt teamarbeid. Hver enkelt person/posisjon om bord må kunne sine oppgaver. Vi på Nini Roll har veldig mye å lære, men prøving og feiling gir oss stadig nyttige erfaringer og ny lærdom. Og vi opplever vi hele tiden hvor utfordrende det er å få satt alle enkeltoppgaver sammen i en helhet. Regattaseiling krever full oppmerksomhet og konsentrasjon, det er ikke plass til annet enn seil og vind i tankene. Seiling er derfor verdens beste avkobling!

Hvor gikk den lengste seilturen du har vært med på?

I familien er vi med på to regattabåter, så de lengste turene begrenser seg stort sett til de lengste regattaene i området. Men vi er heldig å ha snille venner med seilbåt som vi har fått låne, både i Sveige og på M&R-kysten.

Hvilket farvann liker du best å seile i?
 
Farvannet mellom Fjærestua og brannstasjonen, i vindstilla, er favoritten. Her har Nini Roll-gjengen mange gode regattaminner.

Har du vært ute i hardt vær?

Første regatta med Nini Roll blir aldri glemt. Vi har ikke klart å lure med oss Geir Inge Rødseth på flere regattaer med Nini Roll etter det. Senere har vi vært ute i verre vær, men ny båt, nytt mannskap og et utfordrende motorsystem skapte en aldri så liten krise om bord på første regatta. Heldigvis hadde vi med oss Geir Inge som erfaren seiler – han reddet oss fra forlis ved Grønningan.

Har du opplevd en mann over bord-situasjon?

Ingen mann over bord, men en gutt og en dame over bord. Vi var på vei ut fra en brygge i Sverige, da vi fikk en diskret beskjed fra nabobåten om at den ene gutten vår lå igjen i sjøen bak båten. Han hadde redningsvest på, og var i tillegg svømmedyktig, så det ordnet seg fint. På Nordenfjeldske manøvrerte jeg svigerinne Liv over bord, med et plutselig slag for en styrbord båt. Kari M. handlet raskt og fikk grepet tak i vesten til Liv, og fikk dratt henne om bord igjen. Jeg ble et øyeblikk handlingslammet, men Liv forlot ikke posten selv om hun forlot båten. Fra vannet kommanderte hun: ”Gi ut på storseilet!”.

Hva slags båt seiler du med nå?

Nini Roll, en Beneteau Platu Racer 25. På nettet omtalt som ”a broachy little fu*#*¨!”. Vi har mye moro - et fole kjekt dameteam!

Er det turseiling eller regatta du brenner for?

Brenner for regatta og drømmer om mer turseiling.

Hvordan er kostholdet om bord?

Matlysten er ofte ikke på topp under en regatta, i alle fall ikke når spenningsnivået er høyt, og det er det gjerne. Men snacks går ned på høykant, selv om Tina prøver å få i oss litt frukt.  

Hva er ditt beste tips for en vellykket seilas?

Mitt beste tips: spør noen som er bedre enn deg om gode tips.


Utfordrer: Elin Gjerde, hun har imponert gjengen på Nini Roll stort. Super-dyktig seiler, men også en fantastisk læremester og pedagog!!


27. May 2013   |   John Helge Froeystad
Pinseleir i Tønsberg
Pinseleir i Tønsberg

Tønsberg viste seg fra sin beste siden når flere hundre jolleseilere deltok på årets pinsesleir. Fra Molde Seilforening stilte hele 8 seilere, og de fikk noen flotte dager med svært gode forhold. For flere bilder ta en titt her.

Og her er enda flere.


25. May 2013   |   Terje Melsaeter
Romsdalsfjorden Rundt 25.mai 2013
Romsdalsfjorden Rundt 25.mai 2013

Fine forhold for de som styrte start og dommerbåten. For seilerne er det viktig med vind og flotte seilforhold. For oss i dommerbåten var det perfekte forhold frem til båtene nådde Julneset. Før den tid kunne vi legge oss i ro, slå av motoren og nyte stillheten på fjorden sammen med 14 seilbåter rundt oss. Kaffe og noe godt å spise gjorde tilværelsen ombord i Blåbåten veldig bra. I tillegg fikk vi tatt mange bilder av mange ivrige seilere! Regner med at andre kommer med et skikkelig referat fra regattaen. Her er noen bilder av alle deltagende seilebåter:)


8. May 2013   |   geir
Gossen Rundt video og noen bilder

Gossen Rundt videoer.

 

Rasken https://vimeo.com/65754004

 

Furia III http://vimeo.com/65754003

 

Jyplingen https://vimeo.com/65754002


26. Apr 2013   |   tmelsa@online.no
Onsdagsregatta Nr.1 2013
Onsdagsregatta Nr.1 2013
Jeg har lagt ut bilder under Blogg - Morild fra onsdagsregattaen.

24. Apr 2013   |   mageroey@online.no
Årets første onsdagsregatta
Årets første onsdagsregatta

Da er årets seilsesong i gang. I en bris som var frisk i kasta gikk turen rundt Hyseskjeret. 10 båter stilte til start, deriblant 2 nye båter. En 18 fots katamaran med Rolf Nilsen som skipper og en Beneteau som etter ryktene å dømme eies og skal seiles av et mannskap bestående hovedsaklig av damer. Ønsker begge båtene lykke til.

Det var tydelig å se at det var tidlig på året for det var mye rar seilføring å se i dag. Veldig morro for oss som stod på land og såg på. Noen fikk og vasket spinnakeren sin i sjøvann.

Flere bilder under fanen bilder 2013!

Rolf


20. Mar 2013   |   geirir@gmail.com
Molde bloggskole
Molde bloggskole

20. Mar 2013   |   John Helge Froeystad
test igjen...
test igjen...


Side 1 av 5  > >>


Logg inn

Kalender

«April 2019»

ManTirOnsTorFreLørSøn
123
  • onsdagskafe
4567
8910
  • onsdagskafe
11121314
15161718192021
22232425262728
2930

onsdagskafe 3 April

onsdagskafe 10 April

Facebook

Laster inn siste nytt

@moldeseilforening