Forum

Molde Seilforening » Båtsnakk » Regatta » Alternativ beregning Romsdalsfjorden Rundt i 2011

Startet av: arild.waagbo@gmail.com 22. Feb. 2013 17:27
arild.waagbo@gmail.com
Moderator
Poster: 1
22. Feb. 2013 17:27
På grunn av varierende vindforhold burde seiltidene på fullførende båter i regattaen det året ha blitt beregnet etter idealtid-metoden i LYS-reglene. ET*LYS er bare korrekt under jevne vindforhold, mens idealtid anbefales for regattaer med varierende vind. Sjekk utregningene og diagrammene her:

http://tinyurl.com/bkjnejh

Klassevinnerne ville ha blitt de samme, men Overall hadde Chili Peppers blitt vinneren. Pilar hadde tatt 2. plassen fra Jyplingen i klassen. Furia III hadde også sklidd opp på klasse- og overall-listen og fortrengt bl.a.Jolly Yacht og Numero Uno.

Hilsen Arild

Siste redigering:: arild.waagbo@gmail.com 22. Feb. 2013 21:40
gboshaug@online.no
Moderator
Poster: 7
23. Feb. 2013 00:05
Denne metoden var ny for meg og meget interessant. Jeg tror jeg klarer å tolke grafene under tabellene slik at du har et godt poeng i forhold til at denne måten å regne resultatene på er riktigere enn det normale, ved ujevne vindforhold. Dette vil i alle fall sprite opp den vanskelige debatten rundt respitt/handicap beregninger for ulike båter. Antar at de i foreningen som ønsker mer entype seiling også får saltvann på mølla og hiver seg på debatten her.

Hilsen Geir B O
geir.oterhals@gmail.com
Moderator
Poster: 5
25. Feb. 2013 09:18
Interessant diskusjon!

Enig i at idealtidberegning kan være langt mer rettferdig når vindforholdene er ustabile. Ettersom jeg forstår modellen vil den fungere bra i de tilfeller der enten de raskeste båtene kommer i mål før vinden dør ut, eller i tilfeller der det blir en eller flere såkalte restarter underveis i regattaen.Nå er jeg ikke sikker på at jeg husker godt nok hva som skjedde i RFR i 2011, men var det ikke slik at en båt kom i mål før vinden døde ut for en lengre periode. Deretter kom vinden tilbake, og det favoriserte de langsomste båtene. En riktig modell ville da 'helt objektivt sett' rangert Jyplingen høyere:-)

I ORC er det vel også mulighet for å legge inn en faktisk vindfaktor i utregningene. Dette for å utjevne forskjeller i båtegenskaper i lite eller mye vind. En bra tanke, men dette vil også gi utfordringer i Moldefjorden. Hvor skal man hente faktiske vinddata fra? Fra værmeldingen? Gjennomsnitt fra vinddata fra flere båter som har seilt regattaen?

Det som også gjør disse modellene mindre attraktive, er at de ikke gir mulighet til å følge med på korrigerte plasseringer underveis og like etter regattaen. Resultatene er først klar etter at siste båt har seilt i mål.

Jeg mener at ved handikapseiling, så er serieseilaser som for eksempel Molde seilforenings vårserie og høstserie, det mest rettferdige. 10 seilaser i hver serie jevner ut ustabile vindforhold i enkeltregattaer, og ulike båtegenskaper ved ulik vindstyrke.

Kanskje burde derfor Molde seilforenings sesongpokal heller vært delt ut til beste båt overall i vår + høstserie?

Eller kanskje burde alle seilt like typer båter?

Logg inn

Kalender

«November 2017»

ManTirOnsTorFreLørSøn
12345
6789101112
131415161718
  • Fjærestua utleid
19
  • Fjærestua utleid
20212223242526
27282930

Fjærestua utleid 18 November til 19 November