Romsdalsfjorden Rundt - En utholdenhetsprøve!

Dette ble en utholdenhetsprøve av dimensjoner! 6 båter stilte til start - de tre minste båtene var de eneste som fullførte!

2.7.23

Romsdalsfjorden rundt ble i år arrangert som rein turseilas.Det tiltrakk ikke horder av turbåter denne gangen, så de som deltok var vante regattaseilere. Dette referatet blir derfor som om dette var en vanlig seilkonkurranse. Referatet er også skrevet av en J70 seiler som var mest opptatt av konkurransen med de andre like båtene, og som da dessverre ikke har fått med seg så mye av konkurransen innad blant storbåtseilerne. Nå brøyt alle disse båtene også, slik at det etter halvveis ble et reint J70 oppgjør.

 

Det var meldt østlig vind i Moldefjorden hele dagen, noe det også ble. Utfordringen var at løpet som ble valgt også innebar å seile til Kua i Julsundet som ikke akkurat er kjent for å være en høydare i østavind. Kua blir ofte i mellomsjiktet mellom ulike værsystem i ytre og indre strøk. I ytre var det kraftig nordøst, og i indre østlig vind, og ved Kua var det vindstille og strøm...

 

Løpet var Fjærestua – Kua – Gjermundnes – Hjertøytangen –Fjærestua.

 

Veldig kjekt å se Rasken på startstreken igjen. Her er Mats Kirkeland og Kasper Løve Sættem Kirkeland til rors!. Foto Trond Sættem

Starten gikk kl 9 i fin østavind med ’storbåtene’ Lurie, Øseog Rasken, samt J70’iene Jyplingen, Jaeklar og Nini Roll. Strategien om å holde seg midt i fjorden virket som det ble det beste valget mot Julneset, både mtp på strøm og vind. Vinden dabbet dessverre av mot Haukebøen og Julneset. NiniRoll var først rundt Julneset, med Jyplingen hakk i hæl. Den ledelsen ble fort spist opp da Nini Roll ble fristet til å gå inn i bukta mot Mordal. Der var det trolig en bakevje med motstrøm, og Jyplingen som holdt seg ute i medstrømmen, profiterte på det. I lett vind og god medstrøm, var det J70’iene med Jyplingen som ledet an mot Kua. Ved Kua var det nærmest vindstille og trolig over en knop strøm ut fjorden. Første båt, Jyplingen, forsøkte å runde Kua, men ble tatt av strømmen og dreiv videre ut Julsundet. Dette fikk båtene som kom bak med seg, og prøvde bokstavelig talt å ta høyde for det, men alle de tre båtene ble likevel ført videre nordover. Det samme skjedde også med storbåtene. Vet ikke hvor lenge båtene lå her, men dette ble første tålmodighetsprøve. Undertegnede begynte forøvrig å utarbeide styresak med forbud mot å benytte Kua som rundingsmerke, men noe usikkert om saken kommer videre til styrerommet:-)

 

Foto: Trond Sættem
Foto: Trond Sættem
Foto: Trond Sættem

Foto: Trond Sættem

Foto: Trond Sættem

Etter langt om lenge, kom nordavinden og dyttet alle båtene sakte men sikkert mot strømmen og forbi Kua.  Sørover Julsundet gikk det først i litt rykk og napp da båtene seilte ut av nordavindsfronten og deretter ble tatt igjen av fronten igjen. Ved Julneset hadde Jaeklar i front og Nini Roll litt bak en god luke til Jyplingen og Lurie. Her ble det separasjon i feltet. Jaeklar gikk for rhumbline mot Gjermundnesholman og Nini Roll og Lurie siktet mot en fristende vindtunge mot Hjertøytangen. Det siste så lenge ut til å være veldig lurt helt til det ble bom stopp, og verre enn det – bakoverdrift- og enda verre enn det for Nini Roll, Jaeklar fikk vind på rhumbline, og etterhvert kom Jyplingen med enda større fart enda lengre vest mot Furneset. Disse to passerte da NiniRoll skikkelig. For å krydre på vindstilla kom det også skikkelig bølger fra den forjettede østavinden lenger øst i fjorden med rykking i seil og rigg og ryggrad. Lurie gav seg her, og det virket også som de to andre storbåtene hadde brutt på dette tidspunktet. Nini Roll stanget og stanget med litt vind og fremdrift, etterfulgt av rask bakoverdrift. Undertegnende skulle på dette tidspunktet aldri mere seile en distanseseilas. Det var svært nære på at Lurie fikk en tlf med spørsmål om slep til byen. Men, så kom nordavinden, også for Nini Roll, og det ble besluttet å fortsette for å forsøke å fullføre. Luka til Jaeklar og Jyplingen var derimot blitt stor. Her var det bare å håpe på flere restarter og nye muligheter:-) Nordavinden stod derfra helt fint ned til Gjermundnesholmen.

 

Inn bak Gjermundnesholman hadde Jaeklar et lite overtak på Jyplingen. Motstrøm i sundet innom holmen skapte også utfordringer, men de to lederbåtene kom greit gjennom og ut i fjorden igjen side om side. Nini var nok her ca 15-20min bak. Det var fortsatt nordavind, frisk sådan og en del strømskvappel imot. Her var det romme seil som gjaldt. Jyplingen valgte tidlig å slå mot vest, Jaeklar gikk lenger øst. Nini valgte å følge i Jyplingens spor. Det var det vestligesporet som lønte seg. Det virket som det rett og slett var kraftigere vind mot vest. Nini seilte på dette legget seg forbi Jaeklar og vedrunding Hertøytangen var avstanden til Jyplingen krympet til ett minutt, og vinden var minkende.

 

Nini heiste spinnaker like etter runding Hjertøytangen og tok med det igjen Jyplingen. Jaeklar som rundet som nummer tre, gjorde da et dristig valg ved å seile inn sundet som går østover i retning Seilerhytta (hva heter det sundet forresten?). Nini og Jyplingen valgte å gå for selve fjorden inn motMolde. Her var det igjen et vindskift å komme seg gjennom fra nordlig til østlig vind. Nini var nok heldige her og kom seg raskt gjennom og inn i den nye vinden. Det gjorde også Jaeklar inne i sundet. Østavinden var svak og Nini sleit også med motstrøm ute i fjorden. Ved Reknesholmen ble det endelig skikkelig østavind som Nini og Jaeklar nådde først. Nini gikk etter Reknesholmen inn sørover for bb halser for å møte Jaeklar, og for å komme seg ut av strømmen. Da disse to båtene møttes hadde Nini fortsatt en liten ledelse.

 

Herfra og den siste halvtimen inn mot mål var det nydelige seilforhold. Ekstremt befriende og deilig å seile i stabil vind med godt trøkk og flat sjø. En god premie etter å ha slitt i 11,5 timer med vindstille, motstrøm, motsjø, vindskiftog lurevind. Nini og Jaeklar valgte å seile sør for Moldeholmen. Jyplingen måtte som båt nr 3 prøve noe annet og seilte N for Moldeholmen. Nini kontrollerte ledelse inn motmål, og seilte over mållinja ved Fjærestua kl 20:55, etter nært tolv timersseiling. Jaeklar kom inn 4 minutter senere, og Jyplingen ca 6 minutter etter det igjen.

 

Etter 12 timers seiling skilte det fattige 10 minutter mellom båtene! Alle de tre J70’iene hadde sine legg i løpet av regattaen hvor de hadde store ledelser. Nini var heldig å få ledelsen på slutten av regattaen.Det ble også en påminnelse om det å aldri gi opp i en slik regatta. Det kan alltids komme en mulighet for å slå tilbake. Det å fullføre denne regattaen var meget sterkt av alle J70 seilerne. Det at J70 seilerne også kun seilte to til tre personer i hver båt, gjorde det krevende i slike forhold. Det var svært sjeldent stabile nok forhold til at man kunne ta pause, enten det var for å spise, drikke, smøre seg med solkrem eller andre nødvendige ting. Her var det fullt fokus på seil og ror i 12 timer. Undertegnende kan ikke huske å ha vært så sliten etter en regatta tidligere. Denne tok på både fysisk og psykisk. Ofte kan en kjenne litt ’rulling’ i kroppen utover kvelden etter en regatta. I går kveld hang stampinga igjen som rykk i kroppen utover hele kvelden. Regattaen var slitsomt, men når det nå dagen derpå sees tilbake på regattaen, så blir det nok ikke noen styresak med forbud mot runding av Kua og det blir nok heller ikke siste distanseseilas jeg deltar på. Seilingen fra Gjermundnesholmen til mål var stort sett meget fin seiling i meget gode og varme shortsforhold!

 

Takker så mye til regattakomiteen med Paul og Per Åge som arrangerte Romsdalsfjorden rundt igjen! Takk også til Ole Arnfinn som hadde forslaget om å gjøre dette til en ren turregatta. Et spennende konsept, som vi må evaluere og vurdere om kan være et konsept å bygge videre på.

Vi spurte også Geir Berg Oshaug i Team Jaeklar om hans opplevelser av regattaen. Her er svaret:

"Jeg uttalte ombord en gang at dette er den værste regattaen jeg har seilt noen gang. Det var i et langt øyeblikks frustrasjon. Da passerte vi ei bøye drivende bakover for andre gang langt vest mellom Hjertøytangen og Tautra. Båten og seilene hamret og slo i de forbannede bølgene som bar bud om stabil østavind lenger øst i fjorden. Vindpila i toppen kjørte karusell og gliste ned mot oss. Vi ledet da med en km eller to. Drivende baklengs, mens de andre båtene seilte for fylte seil bakfra. Den bøya asså"!

Resultater:

1 USA225 Nini Roll - Geir Oterhals og Kari Bachmann J70 --11:55:22

2 MS2 Jaeklar: Geir B. Oshaug, Ellen Rafaelsen, Pål Sletvold- J70 -- 11:58:39

3 Joke Trygve Bjørlo J70 -- 12:05:45*

7 NOR4158 Lurie O.A. Ellingsgård Scampi -- DNF

7 NOR12088 Øse Petter Holen Hanse 400e -- DNF

7 NOR10734 Rasken Mats Kirkeland, Dufour 34 std lav rigg --DNF

 

Skrevet av Geir Oterhals